mbokani

Danskan - the rise of evil

Kategori: Allmänt

Dags för något av en spin-off till inlägget "R.I.P Stickiga stigen 1/6-07 - 1/8-11", the true story of min 4 års ovänskap med grannen snett nedanför; Danskan. En svart komedi om lögner, gnäll och en grannfejd som Robert Aschberg inte skulle ta i med tång.

För den som inte är så insatt så är det extremt lyhört på Almstigen 4 (framförallt i trapphuset), något jag alltid har tagit väldigt stor hänsyn till (jo, faktiskt). Dessutom har Danskan ett psyke och en inneboende bitterhet som borde förbjuda henne från att vistas bland vanligt folk. Bakgrundshistorien är ganska väldokumenterad i och med Word Up:


Några andra anekdoter som inte satts på pränts innan:
  • En kompis hade lånat en väska av mig och skulle lämna tillbaka den till mig. Dock blev jag något sen så jag ringde honom och sa att han kunde lägga den på plattorna bakom rabatten, precis bredvid dörren. När jag kommer hem, max fem minuter senare, så ligger inte väskan där. Vis av erfarenhet ringer jag på hos Danskan på vägen upp och frågar om dom har sett en väska. Hennes man svarar kallt "Ja, den har vi slängt.". Det var bara att gå ner vid soptunnorna och fiska upp den...
  • När vi kollade landskamp på nationaldagen så satt två kompisar och rökte i köksfönstret i halvlek (runt 21-tiden), då fick dom en tillsägelse för att dom pratade för högt och eftersom man inte får sitta i fönsterkarmen. (Folk har tydligen dött av att ramla ut genom fönster...)
  • När Gurra kommer hem till mig för lite Xboxande sent en kväll får han anmärkning på sin cykelparkering av Danskan som (givetvis) står och häckar på sin balkong, som tycker den står för nära bakom en bil. Gurra försöker på sitt eget lilla vis: "- Men här då? Nu är avståndet (till bilen, red. anm.) ungefär som...från Sverige till Etiopien." När jag kommer till mitt köksfönster för att kasta ner nyckeln så kollar hon upp mot mig och säger "- Där kan den inte stå, eller hur Cauny?". Efter mitt svar "- Det får han själv bestämma, jag bor inte där nere (på gatan, red. anm.)." sa hon inte så mycket mer...
  • Hade 24-årsgalej i vintras på fredagen när jag fyllde år, lägenheten full med folk ska sägas, men redan klockan 22:26 lät det så här:
  • Jag dämpade volymen och några stack vid 23, runt midnatt stack resten så när som på 4-5 pers. Dagen efter ringer Danskan, men jag pallar inte svara. På söndag eftermiddag ringer det på dörren, jag går och öppnar och där står en man som jag aldrig sett förut. Det visar sig vara Danskans son... Han håller ett långt förmaningstal där han meddelar att alla boende i huset är helt förstörda av festen som hållit på hela natten(!?) och tillade stolt att det minsann var han som ringde och fixade artikeln i HD om tvättstugan och han skulle inte tveka att ringa dom igen. Jag frågade lite försynt om han menade att han skulle ringa HD och be dom göra en artikel om mitt festande, varpå han svarar dödsseriöst: "- Ja." (uppenbarligen helt ovetandes om att jag och hela min bekantskapskrets bara hade tyckt det varit sjukt kul och en stor komplimang). Vidare fick jag höra att någon tjej från festen hade satt sig ner och kissat längre ner på gatan efter dom gått ut från mig. Detta var uppenbarligen något som jag var ansvarig inför. När jag frågade var mitt ansvar för andra människors agerande upphör så svarade han med frågan "- Du vet väl vem du umgås med?". Alltså...både ja och nej, men det har ju inte med saken att göra...
  • När jag och en sån kille bar ner min soffa precis i början av flytten så hör man Danskan från balkongen: "- Äntligen flyttar bråkstakarna. Di kan dra åt helvede" (Måste sägas med danskans sammetslena, sönderrökta, gnälliga jävla immigrant-stämma). Vet inte om hon muttrade eller pratade med någon, men kul var det iaf.
Det roliga är att under 4 år och 2 månader på stickiga stigen så har jag aldrig fått ett enda klagomål från någon annan eller fått någon varning från HSB. De andra har bara sagt "vi har också varit unga" och "vi har inte hört någonting". Det bästa är ändå att jag har fått höra på omvägar att dom andra i huset tycker hon är skitjobbig och att hennes gnäll på mig är sjukt överdrivet. Löv it.

Kuriosa: Våra nya grannar? Nedanför bor en familj med det danskklingande namnet Kanstrup, med farsan Allan i spetsen... Dock översofta och med exakt samma syn på grannskap, ömsesidig respekt och kommunikation som normalt folk.